The Greenhouse,

is about growing matters, focusing on my greenhouse and potager. I grow mainly vegetables, herbs and spices but flowers have their given place too. From seed to table, this is the nursery for my living food, we cook a lot of delicious food and I say a potager is the cook’s best friend. The greenhouse makes it possible to grow essential, colourful, warmth loving fruit and vegetables even in this climate such as tomatoes and chillies. My main blog is Tyras Trädgård/Tyra's Garden. View my profile

Tuesday

Mellan hägg och syrén.

Nu är tiden mellan hägg och syrén.

Vår bästa tid är nu....
Syringa vulgaris 'Alba'
Mellan hägg och syren
Uttrycket "mellan hägg och syren" förknippas ofta med en särskilt njutbar del av försommaren, perioden mellan blomningstiden för hägg respektive syren. Uttrycket kan ha sitt ursprung i den årliga period då skomakargesäller enligt skråbestämmelser skulle friställas för att ge sig ut på vandring.
Vissa skomakerier stängde då under gesällens frånvaro och uttrycket förstås av utomstående som att skomakaren stängt för att njuta av den bästa tiden på året. Belägg för den ofta citerade historien om skomakaren som satte upp en skylt med texten "stängt mellan hägg och syren" är relativt sent, inte förrän på 1880-talet, och även andra yrken förekommer i liknande berättelser. Inte heller platsen för företeelsen är säker. Historien kan vara en vandringssägen i sin helhet.Källa : Wikipedia

Syringa vulgaris L. Tyras Trädgård

Nästa år tror jag att jag skall ta min semester mellan hägg och syrén. Tänk att få sätta upp en lapp på dörren.... Gone digging! Jag har faktiskt en skylt där det står, Gone fishing! Den brukar vi sätta upp på lördagen då vi går hem och firar helg.

Tyra

Sunday

Kiwi - Chinese Gooseberry

Chinese Gooseberry
Actinidia deliciosa Kiwi
This is the second year for the Chinese gooseberry plants. I have one mini Kiwi and one common Chinese gooseberry. I had a lot of fruits last year on the mini Kiwi and non unfortunately on the other. Though I have big hopes for it this year. I kept both the plants in the garage during the winter. I don´t really know how hardy or more likely not hardy they are. The plants lost all the leaves during the winter but early March they started to grow new ones. It seems that they have enjoyed their stay in the garage.
The leaves on the Chinese gooseberry are all downy but that in not the case with the mini Kiwi.

Here we have the mini Kiwi plant cut down to 50 cm. It will be at least two and a half to three meter in mid July. During the summer the plants are outside in a warm and sheltered place. I think it´s too hot in the greenhouse and I´m sure they prefer to stay outside and enjoy the long beautiful Scandinavian summernights.

Kiwifrukten brukar kallas kinesiskt krusbär som motsvarar engelska Chinese gooseberry.Frukten kommer ursprungligen från Kina.

Namnet kiwi har frukten fått i Nya Zeeland där man gjort kiwi till en viktig exportvara och givit frukten namn efter landets nationalsymbol kiwifågeln. Också i Californien och Medelhavsländerna, särskilt Italien, odlar och exporterar man kiwi. Botaniskt sett är kiwifrukten ett bär. Det finns en mängd typer och sorter som skiljer sig åt från varandra bl.a. i storlek, form, hårighet, sötma och C-vitamininnehåll.
De kiwifrukter som ska exporteras plockas medan de är fasta och innan de nått ätmognad. De nedkyles genast till 0°C, varefter de kan lagras eller omedelbart fraktas med kylskepp till mottagarländerna. Om frukterna skördas alltför mogna är de för mjuka för att klara hanteringen under transporten. Hållbarheten, som annars är god, blir väsentligt försämrad. Kiwifrukter kan med fördel lagras i kontrollerad atmosfär. Man ventilerar också bort etylen från lagerluften för att förlänga kiwifrukternas hållbarhet. Frukterna kan lagras upp till sex månader under optimala förhållanden. Källa: Frukt och Grönt Främjandet

Ingredienser 4 port.:
2 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
4 kiwifrukter
Garnering:
smält mörk choklad, ca 25 g
florsocker
1 skalad skivad kiwifrukt
citronmelissblad
.....
PS. Buy organically grown Kiwi, clean them with a soft brush and water, then you can eat them whole without peeling them! It´s sensational.
.....
Don´t be a stanger .....communicate. Have a nice day/TYRA

Tuesday

Cushions and Solanum lycopersicum L.

I stopped at IKEA in Uppsala on the way home from my "summerhouse" and found these adorable new cushions. I just couldn´t resist them, they look a little bit to new and "clean" for the greenhouse but time and the sun will soon fix that. IKEA also had a lot of nice things for the garden, pots, candleholders etc.....no,no, not this time.

This year I´ve promised myself not to plant anything without putting a name tag in the pot. So far it works. I think it´s very annoying to have a plant that you love and you don´t remember it´s name. This is one of this growing seasons missions. Now I´ve been thinking of registering all the plants, that will be a nice thing to do during the cold winter, to catalogue Tyra´s Garden.
Late afternoon, perfect for a break. Teatime in the greenhouse.

The tomato plants are coming along fine I think. I´ve planted 5 different kinds this year. I also laborate with different soil mixtures, exiting stuff. What kind of soil do you use?
Tomatoes in Tyras Trädgård
swedish page with all the different tomatoes
There is some ideas about growing tomatoes, from Garden Action UK.

Buying tomato plants ready to plant directly outside
Sow tomato seed directly in the soil outside
Sow tomato seed in pots indoors (windowsill)
Sow tomato seed in pots outside with cloche protection
Sowing under fluorescent lights (in the garage or similar)
Comment, don´t be a stranger.
Have a really nice day/TYRA

May Day

My contribution to this very RED day. May Day.






Just red......

I´m going to celebrate this day!

Hubbe and I celebrate our Weddingday today....oh.../Tyra

Comment, don´t be a stranger!