The Greenhouse,

is about growing matters, focusing on my greenhouse and potager. I grow mainly vegetables, herbs and spices but flowers have their given place too. From seed to table, this is the nursery for my living food, we cook a lot of delicious food and I say a potager is the cook’s best friend. The greenhouse makes it possible to grow essential, colourful, warmth loving fruit and vegetables even in this climate such as tomatoes and chillies. My main blog is Tyras Trädgård/Tyra's Garden. View my profile

Sunday

Kiwi - Chinese Gooseberry

Chinese Gooseberry
Actinidia deliciosa Kiwi
This is the second year for the Chinese gooseberry plants. I have one mini Kiwi and one common Chinese gooseberry. I had a lot of fruits last year on the mini Kiwi and non unfortunately on the other. Though I have big hopes for it this year. I kept both the plants in the garage during the winter. I don´t really know how hardy or more likely not hardy they are. The plants lost all the leaves during the winter but early March they started to grow new ones. It seems that they have enjoyed their stay in the garage.
The leaves on the Chinese gooseberry are all downy but that in not the case with the mini Kiwi.

Here we have the mini Kiwi plant cut down to 50 cm. It will be at least two and a half to three meter in mid July. During the summer the plants are outside in a warm and sheltered place. I think it´s too hot in the greenhouse and I´m sure they prefer to stay outside and enjoy the long beautiful Scandinavian summernights.

Kiwifrukten brukar kallas kinesiskt krusbär som motsvarar engelska Chinese gooseberry.Frukten kommer ursprungligen från Kina.

Namnet kiwi har frukten fått i Nya Zeeland där man gjort kiwi till en viktig exportvara och givit frukten namn efter landets nationalsymbol kiwifågeln. Också i Californien och Medelhavsländerna, särskilt Italien, odlar och exporterar man kiwi. Botaniskt sett är kiwifrukten ett bär. Det finns en mängd typer och sorter som skiljer sig åt från varandra bl.a. i storlek, form, hårighet, sötma och C-vitamininnehåll.
De kiwifrukter som ska exporteras plockas medan de är fasta och innan de nått ätmognad. De nedkyles genast till 0°C, varefter de kan lagras eller omedelbart fraktas med kylskepp till mottagarländerna. Om frukterna skördas alltför mogna är de för mjuka för att klara hanteringen under transporten. Hållbarheten, som annars är god, blir väsentligt försämrad. Kiwifrukter kan med fördel lagras i kontrollerad atmosfär. Man ventilerar också bort etylen från lagerluften för att förlänga kiwifrukternas hållbarhet. Frukterna kan lagras upp till sex månader under optimala förhållanden. Källa: Frukt och Grönt Främjandet

Ingredienser 4 port.:
2 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
4 kiwifrukter
Garnering:
smält mörk choklad, ca 25 g
florsocker
1 skalad skivad kiwifrukt
citronmelissblad
.....
PS. Buy organically grown Kiwi, clean them with a soft brush and water, then you can eat them whole without peeling them! It´s sensational.
.....
Don´t be a stanger .....communicate. Have a nice day/TYRA

2 comments:

Anonymous said...

Do you remember what I told you about the kiwi, that I learnt in NZ. They walk around and squeeze the buds gently. To help them open up. Dont know if its the same with mini kiwis.

V

karin a said...

Så trevligt med kiwiodling! Smakar frukterna gott? Har du odlingen i växthuset säsongen igenom? Jag älskar kiwi och äter det dagligen så nu blir jag sugen på att pröva kiwiodling. Din kiwisorbet lät inte dum den heller. Ha en härlig helg!