Here we have the mini Kiwi plant cut down to 50 cm. It will be at least two and a half to three meter in mid July. During the summer the plants are outside in a warm and sheltered place. I think it´s too hot in the greenhouse and I´m sure they prefer to stay outside and enjoy the long beautiful Scandinavian summernights.
Kiwifrukten brukar kallas kinesiskt krusbär som motsvarar engelska Chinese gooseberry.Frukten kommer ursprungligen från Kina.
Namnet kiwi har frukten fått i Nya Zeeland där man gjort kiwi till en viktig exportvara och givit frukten namn efter landets nationalsymbol kiwifågeln. Också i Californien och Medelhavsländerna, särskilt Italien, odlar och exporterar man kiwi. Botaniskt sett är kiwifrukten ett bär. Det finns en mängd typer och sorter som skiljer sig åt från varandra bl.a. i storlek, form, hårighet, sötma och C-vitamininnehåll.
De kiwifrukter som ska exporteras plockas medan de är fasta och innan de nått ätmognad. De nedkyles genast till 0°C, varefter de kan lagras eller omedelbart fraktas med kylskepp till mottagarländerna. Om frukterna skördas alltför mogna är de för mjuka för att klara hanteringen under transporten. Hållbarheten, som annars är god, blir väsentligt försämrad. Kiwifrukter kan med fördel lagras i kontrollerad atmosfär. Man ventilerar också bort etylen från lagerluften för att förlänga kiwifrukternas hållbarhet. Frukterna kan lagras upp till sex månader under optimala förhållanden. Källa: Frukt och Grönt Främjandet
2 1/2 dl vatten
2 dl strösocker
4 kiwifrukter
Garnering:
smält mörk choklad, ca 25 g
florsocker
1 skalad skivad kiwifrukt
citronmelissblad
2 comments:
Do you remember what I told you about the kiwi, that I learnt in NZ. They walk around and squeeze the buds gently. To help them open up. Dont know if its the same with mini kiwis.
V
Så trevligt med kiwiodling! Smakar frukterna gott? Har du odlingen i växthuset säsongen igenom? Jag älskar kiwi och äter det dagligen så nu blir jag sugen på att pröva kiwiodling. Din kiwisorbet lät inte dum den heller. Ha en härlig helg!
Post a Comment