Pizza herb numero uno!
The dish most commonly associated with oregano is pizza. Its variations have probably been eaten in Southern Italy for centuries. Here in Sweden you can buy both “pizza herb” and Oregano from the same shelf in the store :-)
Origanum vulgare is an important culinary herb. It is particularly widely used in Mediterranean cuisine. It is the leaves that are used in cooking, and the dried Oregano leaves are often more flavourful than the fresh and that is unusual. In my potager I grow Origanum vilgare compacta as the name says it is a more compact version of the common Oregano.
Oregano is often used in tomato dishes, with fried vegetables, and grilled meat. Together with basil, it contributes much to the distinctive character of many Mediterranean dishes. As I’m a tomato freak I use it a lot in my kitchen, sparingly amounts of it but often. It has this aromatic, warm and slightly bitter taste which I like.
A close relative is Marjoram (Origanum majorana, Lamiaceae) is a somewhat cold-sensitive perennial herb or undershrub with sweet pine and citrus flavours. It is also called Sweet Marjoram or Knotted Marjoram and the old name Majorana hortensis. The related species Origanum onites Pot marjoram (Greece, Asia Minor) and O. heracleoticum (Italy, Balkan Peninsula, West Asia) have similar flavours. A closely related plant is marjoram from Asia Minor, which, however, differs significantly in taste, because phenolic compounds are missing in its essential oil. Some breeds show a flavour intermediate between oregano and marjoram.
Some facts and curiosities from Wikipedia Oregano
Potager - Oregano and friends
Oregano (Origanum vulgare), vars vanligaste svenska namn är kungsmynta, även om den också har kallats mycket annat, till exempel "frimodig", "dosta", "könig" eller vildmejram", är en gammal kulturväxt, vars blad har använts som krydda i olika sammanhang och som surrogat för te. Den har också nyttjats i magiska syften, till exempel vid häxbesvärjelser och exorcism.
En nära släkting till Kungsmyntan är Mejram (Origanum majorana, tidigare Majorana hortensis) används färsk eller torkad som krydda i bland annat korv, kött och ärtsoppa. Mejram är osäkert härdig i Sverige och odlas med fördel som ettårig kryddväxt.
Oregano och Mejram är alltså inte samma sak även fast den ibland kallas vildmejram. Det är lite rörigt i Origanum släktet! Det är väl för att man kallar ”pizzakryddan” för Oregano som liknar släktnamnet Origanum som även ”ärtsoppekryddan” Mejram har i sitt latinska namn Origanum majorana. Sedan att Oregano kallas vildmejram snurrar ju verkligen till det. Att kalla den för Kungsmynta är ju också förvirrande för de är ju inte en av Myntasläktet Mentha.
En annan art är grekisk oregano (Origanum heracleoticum) och en kultursort av O. vulgare är lågväxande oregano (Origanum vulgare compacta). Det är dessa båda som framför allt har använts som krydda på pizza. Den här lågväxande sorten har jag i min potager.
En liten varning! Kungsmyntan kan lätt bli ett ogräs så var lite försiktig var du planterar den.
Fakta och kuriosa från Wikipedia Oregano.
Read about more great ABC Wednesday's O here.
...
Don't be a stranger - communicate - write something!
...
Have a great day/TYRA